• Gebze-Orhangzi-İzmir Otoyolu Orhangazi Karayollar yol kamulaştırması
  • Gebze-Orhangzi-İzmir Otoyolu Yalova yol kamulaştırması
  • Kartal İSKİ ile Kamulaştırma Bedel Tesbiti ve Tescili Davası
  • TOKİ Hadımköy Organize Sanayi Kamulaştırma Bedel Tespiti ve Tescili Davası
  • Karayolları ile Büyükçekmece Kamulaştırma Bedelinin Arttırılması Davası
  • Karayolları ile Silivri Kamulaştırma Bedel Tespiti ve Tescil Davası
  • Zeytinburnu İstanbul Belediyesi ile Kamulaştırmasız El Atma Davası
  • Karayolları ile Bayrampaşa Kamulaştırma Bedel Arttırım Davası
  • Küçükçekmece Gençlik Spor Bakanlığı ileTezyidi Bedel Davası
  • Avcılar İstanbul Belediyesi ile Kamulaştırmasız El Atma Davası
  • Ankara Kamulaştırmasız El Atma - Ecrimisil
  • TOKİ Çatalca Hadımköy Deliklikaya Kamulaştırmanın İptali Kararı
  • Gaziosmanpaşa İstanbul Belediyesi ile Kamulaştırmasız el atma Davası
  • İmar Planı İptali Kararı
  • Avcılar İmar Planı İptali Davası
  • Marka Hakkının İhlali ve Haksız Rekabet Davası
     
    « Geri
    Karayolları ile Büyükçekmece Kamulaştırma Bedelinin Arttırılması Davası

    T.C 

    BÜYÜKÇEKMECE
    ASLİYE 1. HUKUK MAHKEMESİ 
                                                                   KARAR 
    ESAS NO :
    KARAR NO :  
    HAKİM :   
    KATİP :
    DAVACILAR             :1.AHMET DEMİR 2.MEHMET DEMİR 3.İSMAİL DEMİR 4.ALİ TAĞMA 
    VEKİLİ                    :AV.Z.SEMRA KARAL-AV CELALATAŞ 
                                  Alem sok. No.3/11 Billur Sarayı apt.Bakırköy 
    DAVALI                   :
    KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜGÜ ANKARA
    VEKİLİ                    :
    DAVA                      : KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN ARTIRILMASI 
    DAVA TARİHİ           :          
    KARAR TARİHİ         :                 
     Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan davanın mahkememiz de : Yapılan açık duruşma sonunda:
    GEREGİDÜSÜNÜLDÜ
    Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesi ile B.Çekmece ¬Hoşdere köyü-Haramidere Bojdar merası mevkiinde kain ve tapunun pafta, parsel sayılı taşınmazın ifrazından gelen ...parseldeki 13 3141 m2 arsanın ve ....parseldeki 47897 m2 lik arsanın tamamı 2942 sayılı yasa uyarınca davalı idarece Trakya otoyolu güzergahına rastlaması sebebi ile... sayılı kararı ile kamulaştırıldığını müvekkilinin adresi tespit edilemediğinden Noter tebligatı yapılmadığını ve ilanen de tebligat yapılmadığından yasal süre içersinde davanın açıldığını,taşınmaz arsa vasfında olduğu,bu nedenle müvekkilinin hissesinin değerinin 0.7 YTL den 513.331.50 YTL ye yükseltilerek aradaki fark tutarı 513.330.80 YTL nin müvekkillerine ödenmesine,hukuki veya fiili el atma tarihiden itibaren yasal faiz uygulanmasına,yargılama gideri ile ve vekalet ücretinin davalı idareye yükletilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
    Davalı kurum vekili davanın haksız ve yersiz olduğunu, ve talebin fahiş olduğunu davanın öncelikle de süre yönünden reddine karar verilmesini istemiştir.
    Dava 2942 sayılı kamulaştırma yasasının 14 Maddesine dayanan idarece kamulaştırılan taşınmaza kıymet takdir komisyonunca takdir edilen kamulaştırma değerinin artırılması,artırılan kısmın yasal faizi ile birlikte tahsili davasıdır.
    Dava konusu.Büyükçekmece Hoşdere-Haramidere-Bojdar merası mevkiinde kain ... parsel sayılı taşınmaza ait tapu kaydı getirtilip incelenmiş kamulaştırma evrakları celb edilmiş,tapu kaydı getirtilmiş,.Davacıların taşınmazda toplam 690/82737 hissesi olduğu anlaşılmış ve kamulaştırma evraklarının davacılara tebliğ edilmediği anlaşılmakla davanın süresinde açıldığı kabul edilmiştir.
    Dava konusu taşınmaza ait emsal kayıtlar m2 birim fiyatı,imar durumuna ilgili belgeler getirtilip incelenmiş,seçilen bilirkişi heyeti ile taşınmaz başında ...tarihinde ilk Keşif yapılmış ve bilirkişilerden emsal taşınmazlar ile birlikte değerlendirilerek ve Dop Payının düşüldükten sonra davacıların ... parseldeki davacıların hissesi için kıymet takdir komisyonunca takdir edilen bedelin artırılarak toplam 367.793.36 YTL sına yükseltilmesine ve .....parsel de kıymet takdir komisyonunca takdir edilen bedelin artırılarak toplam 132.312,34 her iki parselde toplam hisselerin  bedeli 500,110,70 YTL olarak tespit edilmiştir.Bilirkişi raporuna takdir komisyonun değeri arasında fark bulunması ve tarafların itiraz nedeni ile aynı usulle seçilen bilirkişi heyeti ile mahallinde 28.02.2008 tarihinde keşif yapılmış ikinci bilirkişi heyeti de aynı usulle yaptığı değerlendirme neticesinde dava konusu edilen 1 pafta,l 897 parseldeki davacıların hissesi toplam 366.416.54 YTL, 1 pafta,1899 parseldeki davacıların hissesi toplamı 131.817,06 YTL ve iki parselin toplamı 498.233,00 YTL olarak belirlemişlerdir.
    Bilirkişi raporunda hesaplamalar ve değerlendirme aynı yapılmış olmakla birlikte ilk bilirkişi m2 fiyatının 331.24 YTL olarak belirlediği ve ikinci bilirkişiler ise 130.00 YTL olarak m2 birim fiyatı olduğu ve aradaki fahiş fark bulunmadığından küçük olan birim fiyatı Mahkememizce yerinde görülerek her iki bilirkişi raporu,dosya muhtevasına ve taşınmazın niteliklerine uygun olduğu Mahkememizce de kabul edilmiştir.her iki bilirkişi raporu da değerlendirilmesinde taşınmazın bedelinin kıymet takdir komisyonunca takdir edilen 0.7 YTL kamulaştırma bedelin toplam 498.233.00 YTL yükseltilmesine dava tarihinden itibaren davalı taraftan faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesi gerekmiştir.
     HÜKÜM  / Yukarıda açıklanan nedenlerle,
    Davacılar Ahmet Demir,Mehmet Demir. İsmail Demir. Ali Tağma vekili tarafından davalı Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine açılan davanın kısmen kabulü ile dava konusu Büyükçekmece-,Hoşdere-Haramidere Bojdar merası mevkiinde kain pafta ...133141 m2 arsanın Ahmet Demir,Mehmet Demir,İsmail Demir için 130/82737 şer hissesi,Ali Tağma için 300/82737 hissesi ve B.çekmece-Hoşdere- Haramidere- Bojdar merası mevkiinde kain ....deki 47897 m2 arsanın Ahmet Demir.Mehmet Demir,İsmail Demir için 130/82737 şer hissesi ve Ali Tağma için 300/82737 hissesi olmak üzere ....parsel sayılı taşınmazlarda davalı idarece takdir edilen taşınmaz bedeli olarak takdir komisyonunca belirlenen 0,7 YTLnin,  498.233,00 YTL artırılarak dava tarihinden itibaren hesap edilecek yasal faizi ile birlikte davalı idareden alınıp davacı ya verilmesine,Fazlaya ilişkin talebin reddine,Davacılar adına olan tapunun iptali ile MK.nun 999 maddesi uyarınca yol olarak terkinine,
    Harçlar kanunu hükmünce 13/J maddesi gereğince davalı harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına,
    Davacılar tarafından yatırılan 6.930.00 YTL nin davacı tarafa iadesine,
    Hüküm tarihinde geçerli avukatlık asgari ücret tarifesi hükmünce takdiren 26.700,.00 YTL avukatlık ücretinin davalı taraftan alınıp davacılara verilmesine aynı nedenle ve red edilen miktar üzerinden takdiren 1.800,00 YTL avukatlık ücretinin davacı taraftan alınıp davalı tarafa verilmesine.,
    Davacı tarafından yapılan ilk dava gideri ve iki keşif gideri ,tebligat masrafları toplam 1.445.00 YTL nin davanın kısmı kabulüde nazara alınarak 1.300.00 YTL nin davalı taraftan alınıp davacı tarafa verilmesine geri kalan kısmın davacı üzerinde bıakılmasına,dair iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Yargıtaya başvurma yolu açık.olmak üzere taraf vekillerinin yüzüne karşı açıkca verilen karar okunup anlatıldı.

    Ana Sayfa  |  Kurumsal  |  Ekibimiz  |  Çalışma Alanlarımız  |  Örnek Kararlar  |  Makaleler  |   Başarılarımız  |  Vekaletname  |  Kariyer  |  İletişim
      © 2008 Karal Hukuk. Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı Tel: +90 212 543 43 10 - 561 29 39 Faks: +90 212 543 43 12 | Web Tasarım Grimor